30.12.2017
Новорічні рецепти: як готувати м’ясні страви і оригінальний десерт
Віктор Палевський, шеф-кухар ресторану «Гетьман», каже, що 2018 — це рік жовтої собаки, отже на столі повинно бути те, що вона любить.
Віктор пропонує приготувати
Свині ребра за технологією низькотемпературного приготування.
Для цього потрібно:
ребра свині (м'ясні, товсті) 1кг;
гірчиця міцна 30г;
олія 50г;
сіль;
перець чорний мелений;
спеції, які використовуєте для маринування шашлику
Як готувати
Натираємо зачищені ребра спеціями, сіллю, змащуємо гірчицею і потім олією, даємо промаринуватися один день. Далі викладаємо ребра на деко, накриваємо ще одним деком чи фольгою і запікаємо при температурі 75-80 градусів 12-36 годин, це можна зробити вночі, а зранку дістати готові ребра. За такий тривалий час приготування вони стануть м'які й не втратять багато соку.
Ребра можна приготувати заздалегідь і потім доготувати (в холодильнику, охолонувші ребра стоять близько 2-3 днів без проблем). Готові ребра дістаємо з холодильника за 1 годину, щоб вони стали кімнатної температури і далі готуємо на кострі, вугіллі чи в духовій шафі близько 15-30 хвилин, в залежності від розміру. Можна також ребра змастити соусом барбекю за 5-10 хвилин до готовності.
Качка з цитрусами та яблучним соусом
Качка ціла близько 2кг;
гірчиця діжонська (але не в зернах, можна американську, якщо не знайдете) — 50г;
мед 30г;
оцет бальзамічний (або винний чи навіть лимонний сік, але не столовий оцет) 50г;
олія оливкова 50-70г;
сіль;
кориця;
мускатний горіх;
перець;
лимон — 1шт;
апельсин — 1шт (невеликий);
яблуко — 2-3 шт (бажано сорту «Семиренка»);
вино біле — 150 г
Змішуємо гірчицю, мед, оцет і поступово тонкою цівкою вливаємо оливкову олію, це наш маринад. Зачищену качку натираємо сіллю, мускатним горіхом і корицею(маленька щіпка, не перестарайтесь). Далі поливаємо маринадом і розтираємо. Цитруси обдаємо кип'ятком 2-3рази, щоб забрати з них гіркоту і запихаємо в качку, можна додати всередину ще тим'ян та розмарин по маленькій гілочці.
Викладаємо качку в рукав для запікання заливаємо також маринад, який залишився, додаємо також очищені яблука, нарізані дольками. І запікаємо близько 3-5 годин при температурі 120-150 градусів в залежності від розміру та духової шафи. Далі розкриваємо обережно рукав, зливаємо сік та яблука в чашу блендера й випікаємо качку без рукава ще 20-30 хвилин при температурі 180 градусів до золотої скоринки, тим часом перебиваємо до однорідної консистенції яблука і проціджуємо через сито, випаровуємо вино 1 хвилину і вливаємо пюре з яблук, випаровуємо до консистенції рідкої сметани, додаємо трішки цукру, якщо вино було сухе. Викладаємо, качку на тарілку і поливаємо соусом, або подаємо його окремо в соуснику.
Качку можна приготувати і без використання соусу та яблук. Лише в маринаді з цитрусами.
Рулька в пиві під часниковою скоринкою
рулька свина 1 шт.
пиво обов'язково темне 1л;
цибуля 1 шт;
морква 1 шт;
лавровий лист 2-3 шт;
перець духмяний 5горошин;
сіль;
часник 3-5 зубчиків;
олія 30-50г;
кріп чи петрушка 2-3 гілочки
Це продукт не дорогий в порівнянні з іншим м'ясом, наявність самого м'яса в ньому близько 50-40%, а решта — це шкіра, жир і кістка.
Рульку вибираємо без копита (його м'ясники самі обрубують на прохання), бажано задньої ноги, вагою приблизно 2-3кг.
Рульку замочуємо у воді на 1 годину, добре зачищаємо ножем, і промиваємо, заливаємо водою й кип'ятимо, після закипання зливаємо воду, промиваємо, заливаємо пивом і додаємо води, щоб покрити рульку повністю, каструлю вибираємо по діаметру рульки, щоб менше води пішло. Додаємо чищені овочі, спеції, сіль та варимо, знімаючи піну 3-5 годин до м'якості м'яса.
Далі можна її залишити в відварі щоб охолола. Її можна також зробити заздалегідь, а перед самим святом доготувати, для цього дістаємо рульку, змащуємо соусом із перетертого часнику, олії, зелені та щіпки солі й допікаємо в духовій шафі 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.
Ще декілька порад для тих, хто вірить у прикмети. Що готувати у рік собаки?
— Краще за все готувати м'ясо, особливо з кісткою й овочі, які також полюбляє собака, — каже Віктор Палевський. — Варто відмовитись від делікатесів, так як вони цього не дуже люблять, риби також не повинно бути багато на столі.
Віктор вважає, що так як собаки пішли від вовків, а вони тварини, які тримаються зграї, тому й святкувати потрібно компаніями й не лише за святковим столом.
Новорічний кекс. Фірмовий фото-рецепт від кондитера Віталія Ксенчина
Для кексу (10 шт.)
Вершкове масло — 75 гр.
Цукор — 75 гр.
Яйця — 2 шт
Молоко — 100 гр.
Мука — 100 гр.
Какао — 20 гр.
Розпушувач — 2 гр.
Вершкове масло + цукор збиваємо до біла + яйця + молоко + борошно + какао + розпушувач — все збиваємо.
Для декору:
Вершки (30-32%) 200 гр.
Пудра — 60гр.
Горіх — 30гр.
Вершки збиваємо з пудрою і додаємо зелену фарбу
Шоколад — 90гр.
Вафельний конус — 3шт.
Мішок 2 шт.
Харчова фарба зеленого кольору
Фото-рецепт
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. Випікати 20 хвилин при температурі 180 градусів.
8.
9.
10.
11.
12.