запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.zt.ua - Карта Житомира"

Новина компанії "20 хвилин, Газета"

18.12.2017

Графічний дизайнер створює такі імбирні пряники, що їх називають шедеврами

Декілька років тому Юлії закортілося спекти і зібрати пряниковий будинок, і у неї все вийшло. З тих пір вона кожен рік намагалася створювати нові пряникові будинки і навіть пряникові села.

Пряниковий шедевр. Усередині - торт

Потім її зацікавило розписування окремих пряників, але серйозно цим жінка зайнялася тільки нещодавно. Створення пряників –  дуже жіночне і затишне заняття, в домі завжди пахне свіжою ароматною випічкою.

–  Моїй донечці Флорі дуже подобаються пряники, вона часто проситься на ручки, подивитися, що мама намалювала, і завжди висловлює захоплення від них, –  розповідає Юлія, –   чекаю –  не дочекаюся, коли вона зможе робити прянички зі мною разом.

 

Донечка надихає Юлію на створення смачної краси

 

Професія графічного дизайнера допомагає 

Юлія Шихат-Саркісова більше 10 років займається графічним дизайном. Розробляє фірмовий стиль, логотипи, масштабні і довгострокові проекти і викладає графічний дизайн у своїй онлайн школі і в навчальному центрі.

– Основи композиції та колористика роблять свою справу, по суті, неважливо, яку композицію створювати –  рекламний макет або пряник, –  розповідає Юлія. – Взагалі, я помітила, що сьогодні часто потрібно поєднувати кілька професій, щоб створити щось нове і гідне конкуренції.

 



 

Дизайнерку захоплює багато речей –  від в'язання одягу і іграшок, сухого валяння до мусових десертів і шоколадних цукерок ручної роботи.

–  Іграшки з вовни мали успіх і добре продавалися, так що на сьогодні не залишилося жодної навіть для себе, –  каже Юлія. –  Але я поки цим не займаюся, боюся викликати алергію у доньки від літаючих в повітрі частинок вовни.

 



 

Майстриня розповідає, що займалася у різних художніх студіях, пензлі в руках тримати уміє, але академічної художньої освіти не має.

–  Взагалі писати картини –  це не моє, мене більше приваблює ідея створити щось цікаве, що викликає позитивні емоції, але його можна в підсумку з'їсти і отримати задоволення, –  каже Юлія. – Тобто звільнити простір, щоб потім створити щось нове і ще більш цікаве.

 



 

Як створити імбирну смакоту 

Сюжети деяких пряників диктуються тими формочками і навіть трафаретами, які  використовує Юлія. Тут потрібно проявити фантазію як у деталях, так і в колірному рішенні.

–  Якісь сюжети обумовлені технікою, яку я використовую, деякі я знаходжу на листівках, ілюстраціях, навіть на домашньому посуді, –  розповідає Юлія. –  Але намагаюся не дублювати інших прянічниць, а робити щось своє.

 



 

Рецепт імбирних пряників

Юлія пече медові пряники, в пропорції з цукром 2:1, такий рецепт хороший високим вмістом меду, а мед –  це природний консервант, який зберігає пряники м'якими і дає чудовий смак. Але цукор в свою чергу робить їх більш міцними, придатними для розпису.

–  Є й інші рецепти, вся різниця у кількості меду і використанні масла або маргарину, але я дам особисто мною перевірений рецепт, на якому зупинилася, хіба що експериментую зі спеціями, – каже Юлія.

 


Вам знадобиться:

1 стакан меду

0,5 склянки цукру

2 ст ложки улюблених спецій (імбир, кардамон, кориця, гвоздика)

2 ст ложки какао (опціонально)

цедра лимону/апельсину (опціонально)

1 ст ложка соди

250 г вершкового масла

2 яйця

борошна –  скільки візьме

Приготування:

З'єднати у високій каструльці з товстим дном спеції, мед і цукор. Довести до кипіння, додати столову ложку соди, перемішати, дочекатися збільшення маси в 3– 4 рази, додати розм'якшене масло. Перемішати, дати охолонути. Додати 2 яйця, перемішати і поступово ввести борошоно до стану, коли тісто вже густе, але ще липне до рук. Покласти в холодильник мінімум на півгодини. Перед випічкою порціями діставати тісто і вимішувати до пластичного стану. Розкачати, вирізати потрібні форми, викласти на пергамент або силіконовий килимок. Випікати при температурі 160– 180 градусів до готовності.

 




 

Чим розписувати і де купувати матеріали

Пряники розписують білкової глазур'ю, по-іншому: Айсінг, королівська глазур, роял Айсінг. Є кілька способів її виготовити, один з них –  з яєчного білка і цукрової пудри, інший – коли замість білка використовується альбумін (сухий білок), і, нарешті, можна купити готову суху глазур, розбавити водою і збити міксером.

Сумішей глазурі існує три робочих:


дуже густа, схожа на замазку для вікон, вона потрібна для складання будинків, для написів і так далі;
середньо густа, яка ще тримає форму, але з тягнеться краплею і потрібна для контурів, малювання;
рідка глазур використовується для заливки.


 

Процес розписування пряника можна побачити у відео:



 

Магазинні солодощі майже не купуємо

У Юліній сім’ї завжди готували багато смачних десертів, пекли всі: і мама, і бабуся, і сестра.

–  Бабуся вчила мене пекти з дитинства. А ось декором випічки ніхто не займався, але ми з сестрою одночасно кілька років тому цим захопилися, –  розповідає жінка. –  Почали з цукрової мастики, виходило дуже непогано. Але я зараз рідко користуюся мастикою, тільки для окремих деталей. Мені цікаві сучасні десерти, шоколадний декор і пряниковий розпис.

 



 

Юлія каже, що усій сім’ї тримати себе у формі не так вже і просто, особливо на свята. – Але насправді, я не так часто печу, як здається, хоча магазинні солодощі ми майже не купуємо.




Поєднувати виховання дитини, роботу і хобі можна навчитися

Своїим життям і творчістю Юлія це доводить і вважає, що вся справа в бажанні. –  Коли дійсно дуже хочеться, то можна знайти компроміс. Звичайно, у мене є тітка, яка дуже мені допомагає, і чоловік завжди підтримує у всіх починаннях, –  говорить Юлія Шихат-Саркісова. –  Але, так чи інакше, все перераховане –  це частина мене, і я не уявляю себе по-іншому. 

До речі, чоловік Юлії Іван Шихат-Саркісов, займається з дітьми робототехнікою і просуває ідею створення безкоштовних робоклубів.

 



Вінниця –  сприятливе місто для життя, а якість життя безпосередньо впливає на творчість. Крім того, тут така природа і таке вражаюче красиве небо, що просто неможливо не надихатися цим всім і не вихлюпувати емоції в будь-якому творчому процесі.

 


 

Інші новини компанії "20 хвилин, Газета"

31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018

Коментарі

 map.zt.ua (0)  

← Новини компаній