запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.zt.ua - Карта Житомира"

Неруйнівний контроль: суть метода оцінки обладнання та основні переваги

Неруйнівний контроль — сукупність способів, що дозволяють отримати уявлення про ті чи інші параметри споруди, конструкції або агрегату без його демонтажу. Така методика дозволяє провести оцінку критично важливих показників, не виводячи машину, збирально-монтажну лінію чи будівлю з експлуатації.
 

Інтернет-магазин SIMVOLT пропонує сучасну апаратуру та обладнання для проведення різноманітних вимірів та досліджень. У великому каталозі представлений багатий асортимент приладів та техніки, що дає можливість швидко та якісно провести аналіз стану досліджуваних об'єктів будь-якої природи. 

 

 

Переваги неруйнівних методів


Випробування з руйнуваннями у деяких випадках можуть дати точніші результати. Однак при цьому необхідно виділити набагато більше трудових ресурсів та фінансових витрат. До того ж для здійснення таких вимірів потрібно зупиняти виробничий конвеєр або машинний комплекс.


Неруйнівні методи мають ряд особливостей, які роблять їх набагато кращими для використання. З найголовніших можна виділити:

  • Практичність — дослідження проводяться на об'єктах, що знаходяться у робочих умовах.
  • Доступність — обстежується цілий елемент або його частина, які зазнають найбільших навантажень.
  • Відсутність обмежень щодо кількості випробувань.
  • Точність — при необхідності вимірювання можна повторити у будь-який момент часу, що дозволить упевнитися в показниках випробувань.
  • Фінансова економія — дорогі деталі не потрібно ламати чи змінювати.


Крім того, застосування різних портативних приладів допомагає отримати результати набагато швидше і точніше, ніж при вимірювальних операціях, що вимагають руйнування конструкцій.
 

Різновиди профільних КВП


Існує безліч контрольно-вимірювальних приладів даного типу, що різняться між собою по колу розв'язуваних завдань і робочим методикам. До основних груп відносять такі, як:

  1. Акустика. У контрольованій зоні генерується звуковий сигнал. На основі відгуку від пружних коливань складається картина деформацій та дефектів.
  2. Магнітний контроль. Створюються електромагнітні поля, які впливають на певні ділянки потенційних розривів. Метод реалізується за допомогою різноманітних дефектоскопів магнітного типу.
  3. Оптика. Такі прилади випромінюють світлове випромінювання, що дозволяє виявляти поверхневі відколи та інші дефекти. Також до таких апаратів можна віднести мікроскопи, збільшувальні пристрої.


Використовуються радіаційні, теплові та електричні методи. В останньому випадку вихрострумові прилади фіксують розбіжності власного котушкового поля зі значеннями вихрових струмів.


Особливо важливе застосування неруйнівного контролю в таких галузях, як авіабудування, машинне та верстатобудування, енергетика та нафтова промисловість. Сукупність даних методик дозволяє виключити цілий спектр різних ризиків, які можуть бути при експлуатації всіх видів транспорту, електростанцій, нафтопереробних терміналів, промислових трубопроводів і т.д.


У будівельній сфері також застосовують НК досить часто. Це зумовлено зручністю та оперативністю визначення багатьох базових параметрів. Дуже легко встановити точні місця пролягання арматури, кабельних каналів, трубних трас. У продажу є портативна техніка, яка дає можливість проводити деякі тестування практично за кілька секунд. При цьому рівень точності одержаних результатів досить високий.


У магазині SIMVOLT можна знайти практично будь-які прилади для вимірювання та контролю. До того ж у нас працює власний сервісний центр, куди можна здати апаратуру на обслуговування чи ремонт.