18.12.2017
Графічний дизайнер створює такі імбирні пряники, що їх називають шедеврами
Декілька років тому Юлії закортілося спекти і зібрати пряниковий будинок, і у неї все вийшло. З тих пір вона кожен рік намагалася створювати нові пряникові будинки і навіть пряникові села.
Пряниковий шедевр. Усередині - торт
Потім її зацікавило розписування окремих пряників, але серйозно цим жінка зайнялася тільки нещодавно. Створення пряників – дуже жіночне і затишне заняття, в домі завжди пахне свіжою ароматною випічкою.
– Моїй донечці Флорі дуже подобаються пряники, вона часто проситься на ручки, подивитися, що мама намалювала, і завжди висловлює захоплення від них, – розповідає Юлія, – чекаю – не дочекаюся, коли вона зможе робити прянички зі мною разом.
Донечка надихає Юлію на створення смачної краси
Професія графічного дизайнера допомагає
Юлія Шихат-Саркісова більше 10 років займається графічним дизайном. Розробляє фірмовий стиль, логотипи, масштабні і довгострокові проекти і викладає графічний дизайн у своїй онлайн школі і в навчальному центрі.
– Основи композиції та колористика роблять свою справу, по суті, неважливо, яку композицію створювати – рекламний макет або пряник, – розповідає Юлія. – Взагалі, я помітила, що сьогодні часто потрібно поєднувати кілька професій, щоб створити щось нове і гідне конкуренції.
Дизайнерку захоплює багато речей – від в'язання одягу і іграшок, сухого валяння до мусових десертів і шоколадних цукерок ручної роботи.
– Іграшки з вовни мали успіх і добре продавалися, так що на сьогодні не залишилося жодної навіть для себе, – каже Юлія. – Але я поки цим не займаюся, боюся викликати алергію у доньки від літаючих в повітрі частинок вовни.
Майстриня розповідає, що займалася у різних художніх студіях, пензлі в руках тримати уміє, але академічної художньої освіти не має.
– Взагалі писати картини – це не моє, мене більше приваблює ідея створити щось цікаве, що викликає позитивні емоції, але його можна в підсумку з'їсти і отримати задоволення, – каже Юлія. – Тобто звільнити простір, щоб потім створити щось нове і ще більш цікаве.
Як створити імбирну смакоту
Сюжети деяких пряників диктуються тими формочками і навіть трафаретами, які використовує Юлія. Тут потрібно проявити фантазію як у деталях, так і в колірному рішенні.
– Якісь сюжети обумовлені технікою, яку я використовую, деякі я знаходжу на листівках, ілюстраціях, навіть на домашньому посуді, – розповідає Юлія. – Але намагаюся не дублювати інших прянічниць, а робити щось своє.
Рецепт імбирних пряників
Юлія пече медові пряники, в пропорції з цукром 2:1, такий рецепт хороший високим вмістом меду, а мед – це природний консервант, який зберігає пряники м'якими і дає чудовий смак. Але цукор в свою чергу робить їх більш міцними, придатними для розпису.
– Є й інші рецепти, вся різниця у кількості меду і використанні масла або маргарину, але я дам особисто мною перевірений рецепт, на якому зупинилася, хіба що експериментую зі спеціями, – каже Юлія.
Вам знадобиться:
1 стакан меду
0,5 склянки цукру
2 ст ложки улюблених спецій (імбир, кардамон, кориця, гвоздика)
2 ст ложки какао (опціонально)
цедра лимону/апельсину (опціонально)
1 ст ложка соди
250 г вершкового масла
2 яйця
борошна – скільки візьме
Приготування:
З'єднати у високій каструльці з товстим дном спеції, мед і цукор. Довести до кипіння, додати столову ложку соди, перемішати, дочекатися збільшення маси в 3– 4 рази, додати розм'якшене масло. Перемішати, дати охолонути. Додати 2 яйця, перемішати і поступово ввести борошоно до стану, коли тісто вже густе, але ще липне до рук. Покласти в холодильник мінімум на півгодини. Перед випічкою порціями діставати тісто і вимішувати до пластичного стану. Розкачати, вирізати потрібні форми, викласти на пергамент або силіконовий килимок. Випікати при температурі 160– 180 градусів до готовності.
Чим розписувати і де купувати матеріали
Пряники розписують білкової глазур'ю, по-іншому: Айсінг, королівська глазур, роял Айсінг. Є кілька способів її виготовити, один з них – з яєчного білка і цукрової пудри, інший – коли замість білка використовується альбумін (сухий білок), і, нарешті, можна купити готову суху глазур, розбавити водою і збити міксером.
Сумішей глазурі існує три робочих:
дуже густа, схожа на замазку для вікон, вона потрібна для складання будинків, для написів і так далі;
середньо густа, яка ще тримає форму, але з тягнеться краплею і потрібна для контурів, малювання;
рідка глазур використовується для заливки.
Процес розписування пряника можна побачити у відео:
Магазинні солодощі майже не купуємо
У Юліній сім’ї завжди готували багато смачних десертів, пекли всі: і мама, і бабуся, і сестра.
– Бабуся вчила мене пекти з дитинства. А ось декором випічки ніхто не займався, але ми з сестрою одночасно кілька років тому цим захопилися, – розповідає жінка. – Почали з цукрової мастики, виходило дуже непогано. Але я зараз рідко користуюся мастикою, тільки для окремих деталей. Мені цікаві сучасні десерти, шоколадний декор і пряниковий розпис.
Юлія каже, що усій сім’ї тримати себе у формі не так вже і просто, особливо на свята. – Але насправді, я не так часто печу, як здається, хоча магазинні солодощі ми майже не купуємо.
Поєднувати виховання дитини, роботу і хобі можна навчитися
Своїим життям і творчістю Юлія це доводить і вважає, що вся справа в бажанні. – Коли дійсно дуже хочеться, то можна знайти компроміс. Звичайно, у мене є тітка, яка дуже мені допомагає, і чоловік завжди підтримує у всіх починаннях, – говорить Юлія Шихат-Саркісова. – Але, так чи інакше, все перераховане – це частина мене, і я не уявляю себе по-іншому.
До речі, чоловік Юлії Іван Шихат-Саркісов, займається з дітьми робототехнікою і просуває ідею створення безкоштовних робоклубів.
Вінниця – сприятливе місто для життя, а якість життя безпосередньо впливає на творчість. Крім того, тут така природа і таке вражаюче красиве небо, що просто неможливо не надихатися цим всім і не вихлюпувати емоції в будь-якому творчому процесі.