Житомирська обласна громадська молодіжна організація "Жінка" (Громадські організації)
Меню компании:
Новость за 17-11-2013 | 11 лет назад!
Хліб та каша – найдавніші українські страви
Рецепти страв, які використовували українки тисячі років тому, дійшли до сучасників майже не в зміненому вигляді.
Вчені стверджують, що з давніх-давен основною їжею українців були хліб та каша. Найдавніша культура на теренах України – жито. Первинне значення слова «жито» — їжа взагалі, поняття «хліб» з’явилося пізніше і означало той продукт, який зараз ми називаємо борошном.
Кругла форма хлібини пов’язана з давніми віруваннями слов’ян у життєдайну силу сонця, яке обожнювалося. Певна річ, шанобливе ставлення до хліба виникло тому що основним заняттям наших предків було землеробство, яке й давало значну частину продуктів харчування.
Технологія приготування хліба суттєвих змін не зазнала, хіба що деякі компоненти були замінені в XX ст. Хліб готувався з пшеничного, житнього, ячного або іншого борошна, часто змішаного разом. Тісто вчинялося, кисло. Для вчинення використовувалися шишечки хмелю, відомого з сивої давнини.
Хліб з одного виду борошна, наприклад пшеничного, служив обрядовою їжею. Це знайшло своє продовження і в українських традиціях: весільний коровай, паска, обрядове весільне печиво та ін.
Вчені стверджують, що з давніх-давен основною їжею українців були хліб та каша. Найдавніша культура на теренах України – жито. Первинне значення слова «жито» — їжа взагалі, поняття «хліб» з’явилося пізніше і означало той продукт, який зараз ми називаємо борошном.
Кругла форма хлібини пов’язана з давніми віруваннями слов’ян у життєдайну силу сонця, яке обожнювалося. Певна річ, шанобливе ставлення до хліба виникло тому що основним заняттям наших предків було землеробство, яке й давало значну частину продуктів харчування.
Технологія приготування хліба суттєвих змін не зазнала, хіба що деякі компоненти були замінені в XX ст. Хліб готувався з пшеничного, житнього, ячного або іншого борошна, часто змішаного разом. Тісто вчинялося, кисло. Для вчинення використовувалися шишечки хмелю, відомого з сивої давнини.
Хліб з одного виду борошна, наприклад пшеничного, служив обрядовою їжею. Це знайшло своє продовження і в українських традиціях: весільний коровай, паска, обрядове весільне печиво та ін.