• Головна
  • У Житомирській області близько 100 особам щороку встановлюється діагноз меланоми
13:30, 20 квітня 2018 р.

У Житомирській області близько 100 особам щороку встановлюється діагноз меланоми

У Житомирській області близько 100 особам щороку встановлюється діагноз меланоми

Відзначення Всеукраїнського дня діагностики меланоми сьогодні проходить по всій країні за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Української асоціації дерматоскопії шкіри, громадської організації «СТОП меланома», а також постійного партнера пан’європейського проекту «Євромеланома»– лабораторій La Roche-Posay.

Цього дня всі державні медичні заклади відкрили свої двері перед усіма охочими перевірити свої родимки безкоштовно.

Згідно зі статистикою, злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкології. Меланома– одна з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті.

Лікар-онкохірург хірургічного відділення обласного онкологічного диспансеру Юрій Шевченко зазначає, що проблема меланоми актуальна у всьому світі: кількість уперше зареєстрованих випадків цього захворювання збільшується з кожним роком. У середньому приріст захворюваності за рік складає 5-7%. У порівнянні з серединою минулого сторіччя захворюваність збільшилась на 600%. Щорічно у світі реєструється понад 200 000 хворих на меланому, з яких до одного року помирає більше 70%.

В Україні щороку встановлюється діагноз меланоми понад 3000 хворим, зокрема у Житомирській області біля 100 особам.

Протягом останніх 5 років в Україні зареєстровано 7 випадків вродженої меланоми. Смертність від меланоми в Україні дуже висока, що пов’язано не з відсутністю методів лікування, а з несвоєчасною діагностикою. Найнадійніший метод профілактики смертності від меланоми– це її раннє виявлення. Тому необхідно регулярно перевіряти свої родимки і родимки своїх близьких засистемою самодіагностики АКОРД, де кожна буква має своє значення:

Причиною виникнення злоякісного захворювання шкіри (меланоми) у 80% є ураження шкіри внаслідок дії надмірних доз ультрафіолетового випромінювання, який носить кумулятивний характер та накопичується з роками, пов’язаний з пошкодженням ДНК.

Хронічне травмування родинок одягом також призводить до переродження останніх у меланому в 15%. Фактор спадковості відіграє теж важливу роль.

Повністю запобігти переродженню родимки не можливо. Але знизити ризик захворіти на меланому або інший рак шкіри абсолютно реально. Зменшити ультрафіолетове навантаження на відкриті ділянки шкіри. Не допускати постійного травмування родимок. Своєчасно звертатися до фахівців, щоб видалити родимку, яка змінилася. І не забувати про АКОРД – первинну самодіагностику меланоми.

Обласний медичний центр здоров’я

та спортивної медицини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#житомирщина #меланома #хвороба
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...