• Головна
  • Мисливствознавці Житомирщини обговорювали шляхи уникнення нещасних випадків під час полювань
09:32, 12 січня 2018 р.

Мисливствознавці Житомирщини обговорювали шляхи уникнення нещасних випадків під час полювань

Практично щороку на території нашої області трапляються нещасні випадки, пов’язані з полюванням, на жаль, нерідко вони мають летальні наслідки.

Так, в 2017 році всю мало не країну сколихнула історія про те, як на картопляному полі в Радомишльському районі від пострілу невідомих загинула молода жінка, яку, ймовірно, прийняли за тварину.

Роком раніше трагічний випадок трапився в Малинському районі, коли мешканець смт Іршанськ, перевіряючи власну мисливську рушницю, поцілив у місцевого мешканця, який перебував за кущем.

Тож така ситуація не може не турбувати. Аби розібратися, в чому ж причини виникнення подібних випадків, яких правил мають дотримуватися учасники полювань неухильно, як має діяти єгерська служба в екстремальних випадках - в Радомишльському лісгоспі зібралися на нараду районні та міжрайонні мисливствознавці, спеціалісти з мисливствознавства державних лісогосподарських підприємств області та користувачі мисливських угідь Житомирщини.

Однак розмова тривала не лише навколо питання дотримання правил техніки безпеки при проведенні полювань та рейдів з охорони державного мисливського фонду.

«Нині мисливське господарство взагалі опинилося в досить складній ситуації, - зауважив начальник управління мисливського господарства та полювання Державного агентства лісових ресурсів України Іван Шеремет. - Останнім часом законодавці не прислухаються ні до думки спеціалістів мисливських господарств, ні до державного органу, який курує ведення мисливського господарства в державі, натомість, готуючи законодавчі акти, беруть до уваги лише популіські лозунги екологів. При цьому чомусь зовсім забувається про те, що саме мисливські господарства працюють над збільшенням поголів’я тварин, регулюють видовий склад, аби підтримувати розумний баланс в природі, борються з поширенням сказу, африканської чуми свиней, інших хвороб, власне охороняють від браконьєрства.

Маємо звернути особливу увагу не лише на неухильне дотримання правил організації полювання, а й на культуру полювання, на традиції. До того ж мусимо ще відстоювати свої права не лише в питаннях законодавчих, а і в питаннях захисту чесного імені справжнього мисливця від «слави», яка йде від нахабних та зухвалих браконьєрів, які власне нічого спільного не мають із традиційним мисливцем».

Абсолютну підтримку в учасників заходу отримала пропозиція начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського створити асоціацію мисливців Житомирщини.

«Тільки об’єднавшись, мисливці зможуть відстоювати не лише свої права, а й саме право бути мисливцем, проводити полювання, викликаючи при цьому з боку суспільства лише повагу, - зауважив пан Курінський. - Адже на сьогодні деякі громадські організації піднімають питання взагалі заборонити полювання. Забуваючи при цьому, що цим промислом ще з сивої давнини займалися наші пращури. Ми мусимо виправити ситуацію, за якої мисливець в уяві пересічного громадянина асоціюється сьогодні суто із вбивцею беззахисних тварин.

Суспільство має розуміти, що правильно організоване мисливство та полювання – це аж ніяк не безжальні вбивства звірів. Це, насамперед, - цивілізований активний відпочинок, з гарними традиціями, якому передує складний процес ведення мисливського господарства, обов’язковими складовими якого є збільшення чисельності тварин в угіддях, регулювання видового складу, охорона звірини, боротьба з поширенням хвороб тощо».

Наталія Горай

прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#мисливці #радомишль
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...