запомните / запишите
сообщите, что вы нашли информацию
на сайте "Map.zt.ua - Карта Житомира"

Hовость компании "20 хвилин, Газета"

21.01.2018

«Революція» в Чернятині  через землю, «волю» від аграрного чи політичні ігри навколо коледжу?

Те емоційне голосування 20-го листопада 2017-го 159-ти викладачів та працівників Чернятинського коледжу «за вихід із структури Вінницького НАУ» вже вилилось в справжню «війну» за цей авторитетний навчальний заклад з елементами «бойових» дій, «жертвами репресій» та хвилюваннями батьків студентів. Адже на прапор цієї чернятинської «революції» спершу підняли самостійність від Аграрного університету з Вінниці… А насправді люди мріяли і подумки вже розпаювали сотні гектарів державної землі, які їм пообіцяли «революціонери» в разі успіху відокремлення. 
Та, навіть, перекриття міжнародної траси напередодні свят 27-го грудня і пікет Вінницької ОДА 16-го січня нічого не змогли зробити із Законами України «Про освіту» та «Державний бюджет на 2018-й рік»… Де чорним по білому написано, що коледж у Чернятині отримує кошти на своє утримання від Міністерства освіти через ВНАУ… А утворення окремої юридичної особи та вихід із структури університету цілісним майновим комплексом із розпаюванням землі, взагалі поза межами законів! 
Як та чому стався цей резонансний конфлікт в освіті Вінниччини? І чим він загрожує коледжу в Чернятині, який окремі гарячі голови вже «закрили» після «репресій Григорія Калетніка»? 
Наші журналісти на місці в Чернятині та серед фахівців і посадовців у Вінниці спробували розібратись в ситуації, яка навколо коледжу триває вже третій місяць… І тримає в напрузі перш за все студентів та їхніх батьків! Адже здобуття якісної освіти та диплому спеціаліста їхня мрія, на яку вони витратили роки навчання і власні кошти. Так само в кулуарах цього скандалу для багатьох учасників осіннього голосування за вихід із ВНАУ темою №1 залишається ЗЕМЛЯ, якої у державного навчального закладу 1300 гектарів… 
- Чернятин не закриють!!! За останній тиждень ми двічі зустрічались в коледжі із педагогами і 29 січня в Чернятині відновлять навчальний процес. І студенти гарантовано отримають освіту та дипломи. Бо 15 мільйонів на фінансування коледжу вже надійшли із Міносвіти на рахунки ВНАУ, як це передбачено Законом «про освіту» та цьогорічний бюджет України, - розповіла про нинішню ситуацію в чернятинському коледжі керівник робочої групи, проректор з виховної роботи Вінницького Національного Аграрного Університету Любов Спірідонова. – Тобто в навчальних і виробничих приміщеннях коледжу є тепло, світло, всі зручності в гуртожитках, для того щоб заклад в робочому режимі вступив у 2018-й рік. 
- А яка моральна обстановка в колективі коледжу? 
- Ще в грудні перед святами ситуація була надзвичайно складною… Бо людей «підігріли» виключно проектом закону про держбюджет, статтями, які не увійшли до остаточного Закону про головний кошторис країни. А ще працівників та їхніх рідних зваблювали перед зборами в кінці листопада абсолютно недостовірною інформацією про вихід із ВНАУ, про землю, паї та фінансування… Втім, з початком спілкування, часом важкого і не простого, нашої робочої групи із викладачами та технічними працівниками Чернятинського коледжу їм стало зрозуміло – їх обманули і використали! Бо жодних роз‘яснень правової та нормативної бази їм не надавали колишні керівники… Лише лякали, що коледж не пройде акредитацію і його закриють! Тому, мовляв, треба швидко зібратись і все поділити… 
- Чому на вашу думку мовчать два колишні керівники коледжу, які активно організовували голосування про вихід 20-го листопада? 
- Для мене ця ситуація є також не зрозумілою, бо колектив підбурили до зборів та перекриття траси, а в результаті ці двоє «лягли на дно!» Нині це питання собі також ставлять члени колективу коледжу… 
- Ви маєте на увазі екс-директора і заступницю із навчальної роботи? 
- Так… Бо колишній керівник коледжу звільнений, а в його заступниці 28-го грудня закінчився контракт і не був продовжений… Тому ректору ВНАУ довелось негайно призначати в Чернятин менеджерів, які перш за все розібрались в ситуації, заключили нові угоди на енергоносії по закладу та готуються відновити повноцінний навчальний процес в коледжі з 29-го січня. Так само до 26-го числа мають бути підготовлені всі акредитаційні та ліцензійні справи для розгляду вченою радою. 
- І все таки – земля чи гроші з бюджету стали поштовхом до зборів у Чернятині? 
- Я думаю, що колектив коледжу з цих питань розділився… Бо вже тепер після всіх подій, зборів та акцій частина викладачів розуміють, що без землі та виробничого підрозділу вони не зможуть працювати, проводити практики і розвиватись як повноцінний аграрний навчальний заклад! Але також є група людей зі сторони та із технічного персоналу, які підбурювали восени до зборів та досі вірять, що їм якось вдасться розпаювати державні землі… 
Водночас треба визначити, що вже після нашої робочої зустрічі 17-го січня переважна кількість викладачів та працівників зрозуміли, що на сьогодні закону про механізм розпаювання державних гектарів Чернятинського коледжу та передачі в іншу власність комплексу споруд не існує! 
Тим більше, що цими днями почалось державне фіксування коледжу через рахунок ВНАУ згідно Закону «Про державний бюджет на 2018- й рік» і від емоцій та чвар пора переходили до роботи і навчання! 
- Хто на вашу думку вивів Чернятин під стіни ОДА 16-го січня? 
- Я була на майдані перед облдержадміністрацією в той день - чула і бачила плакати із вимогами. Втім, я переконана, що «режисери» цієї акції залишились поза кадром преси. Знаю, що людям пропонували політичні прапори та гасла для акції, але організатори від партій та політики самі на акцію не вийшли… І це ще один доказ того, що колектив коледжу спробували використати для тиску на владу та ВНАУ. Але ж освітяни розумні, мудрі люди із багатим досвідом роботи та життя розуміють, що в цьому світі див не буває… І тому всі проблемні та конфліктні питання цивілізовано вирішуються в нашому спілкуванні за круглим столом. І діалог між нами справді є! 
- А як вам розмови про «репресії» та «помсту» 
щодо учасників зборів та акцій? 
- Мене про це нині запитують в першу чергу, бо «страшилками» про звільнення лякають членів ініціативної групи зборів 20-го листопада та двох акцій колективу Чернятинського коледжу із числа педагогів… І з цього приводу я офіційно заявляю, що ніяких «репресій», «чисток» чи переслідувань не буде! Так, у нас є часто різні погляди та думки з приводу майбутнього професійної освіти, бо час не стоїть на місці та щодня маємо нові виклики. Але від імені Президента і ректора ВНАУ я заявляю, що керівництво вузу відкрите до спілкування та прийняття узгоджених, виважених рішень на користь колективу, виробничого підрозділу та загалом навчального процесу. 
- Можете сьогодні заспокоїти батьків студентів, які навчаються в Чернятині та мрію про вищу аграрну освіту? 
- Так, ваші діти – наші студенти гарантовано закінчать коледж у Чернятині та в цьому навчальному році матимуть змогу втупити до Вінницького Національного Аграрного Університету одразу на 3-й курс обраної спеціальності на скорочений термін здобуття вищої освіти.

Нагадаємо, що спершу 20-го листопада 2017-го під впливом обговорення тоді ще «сирого» проекту держбюджету на новий рік, який передбачав передачу коледжів на фінансування із місцевих бюджетів, в Чернятині пройшли збори трудового колективу коледжу. На них люди проголосували за «вихід із структури ВНАУ цілісним майновим комплексом…» Інакше кажучи, майже 200 працівників навчального закладу (голосували «за» 156) сподівались, що Вінницька обласна рада із кишені області забезпечить їм фінансування на 2018-й, а вони зможуть розпаювати землі коледжу – по 2 гектари на працівника. 
Згодом, 7-го грудня Верховна Рада прийняла держбюджет і в ньому механізм фінансування Чернятинського коледжу був прописаний за звичною системою – через рахунок ВНАУ як структурного підрозділу аграрного університету. 
Ось як прокоментував цю ситуацію керівник освіти Вінниччини: 
- В Законах України про освіту і державний бюджет на 2018-й рік не передбачено процедуру та механізм виходу коледжу в Чернятині в самостійне фінансове
і управлінське «плавання». Тому я думаю, що вони явно погарячкували із своїм голосуванням і зборами 20 листопада, - зазначив директор департаменту освіти Вінницької ОДА Володимир Буняк. – Адже коледж може мати два шляхи фінансування – це держбюджетні кошти через Національний аграрний університет чи із обласного бюджету… І як вам відомо, кошти для утримання Чернятина закладені в держбюджет і вони вже на рахунках аграрного… Так само хочу заявити, що коледж ніхто не закриє і не збирався це роботи! 
Але обіцяна «земля і воля» привела педагогів із Чернятина вже пісня Нового року спершу на профільну комісію обласної ради з питань освіти та згодом 16-го січня на пікет ОДА. 
- Наша комісія заслухала всі сторони – Чернятин, Брацлав та Аграрний Університет. І вирішила звернутись до голови обласної ради Анатолія Олійника, який від імені громади області має оформити звернення до Міністерства освіти для вирішення ситуації, - зазначила голова комісії облради, депутат Людмила Станіславенко. – Бо ми однозначно за збереження цих закладів, які готують для Вінниччини і України кадри для аграрного сектору та сільського господарства. Не зважаючи на наявні конфлікти фінансування цих навчальних закладів залишається стабільним і традиційним – із державного бюджету через Національний аграрний університет. Бо фінансувати ці коледжі як самостійні навчальні заклади із бюджету області немає жодних законних підстав. Ми намагались почути всі сторони конфлікту та людей, бо в кожного із них своє бачення вирішення цієї ситуації. Але студенти мають отримати гарантовану освіту та спеціальності, а педагоги працювати за фахом і отримувати заробітну плату. 
Втім, за тиждень група працівників коледжу таки вийшла на пікет ОДА разом із громадою села Людавки із Жмеринського району: 
- Ми вимагаємо негайно скликати позачергову сесію Вінницької обласної ради, щоб почути від влади бачення майбутнього коледжу, - зазначили члени ініціативної групи коледжу Аліна Шейко і Валентина Котеля. - Бо люди голосували 20 листопада за вихід із підпорядкування Національного аграрного університету, а нам кажуть – це незаконно! Що тепер буде із нами? Із студентами? Із землею закладу? Нас лякають «репресіями»… І тому ми хочемо почути голову ОДА, облради та депутатів, яких ми обирали. Але до нас ніхто не вийшов і вже зрозуміло, що сьогодні необхідної кількості - третини підписів від 84 депутатів за термінове скликання сесії не знайшлось…
Цікаво, що під час гарячих суперечок і навіть криків «Ганьба» на адресу студентів, які прийшли запитати владу чи не закриють коледж, в цей день на Соборній звучали відвертості: «хотіли взяти паї, як всі люди по селах… Але землю не дають, бо вона Кабміну і міносвіти…Підемо до міністра і прем‘єра! » 
Водночас поки одні пікетували у Вінниці, інші в Чернятині готувались до відновлення навчального процесу після відпусток педагогів та студентських 
канікул:
- До 22-го січня більшість викладачів – 90% педколективу знаходяться у відпустках, але акредитацію коледжу по 4-х основних спеціальностях ніхто не відміняв. І на сьогодні це питання №1 для нашого закладу,- зазначив в.о. директора Чернятинського коледжу Віталій Кучерявий. – Виробничий підрозділ коледжу працює по зимовому графіку і ще до свят я зміг підписати угоди із постачальниками енергоносіїв нові угоди по коледжу на 2018-й. Тому в перший день навчання – 29-го січня студентів чекають теплі аудиторії, фахові педагоги і для випускників - останні 3-4 місяці перед здобуттям диплому. 
Я вважаю, що ситуація в коледжі вже стабілізувалась… Звісно, про землю люди говорять, бо хто не хоче собі пару гектарів під малину. Але вже зрозуміло, що розпаювання не буде – воно поза законом і спекуляції із цього питання псують традиційно дружні робочі стосунки ВНАУ і коледжу в Чернятині. Втім, більшість працівників закладу вже зрозуміли, що ніхто коледж не закриває, землю не забирає і питання лише в ефективному використанні наших гектарів, садів, ставків, пасіки та ферм… Також в цьому році я хочу відкрити і ліцензувати в коледжі нову цікаву спеціальність – садово-паркове господарство, на яку є попит в Україні та за кордоном. 
Коли верстався номер стало відомо, що одна із дрібних політичних партій - невдах останніх виборів на Вінниччині вустами свого лідера офіційно визнала, що сприяла подіям в Чернятині, її представники були присутніми та висвітлювали хід подій під час зборів колективу, акцій протесту, засіданні комісії облради та, навіть, їздили до Києва в Міністерство освіти з‘ясовувати питання фінансування і розподілу землі державного навчального закладу. Значить, не випадково лідерів та членів цієї партії бачили на акціях мешканців Жмеринського району в центрі Вінниці та безпосередньо в Чернятині… 
Але про інтереси, наміри та способи боротьби політиків за чернятинські гектари читайте в нашому наступному журналістському розслідуванні.

Джерело: Роман КОВАЛЬСЬКИЙ 

Другие новости компании "20 хвилин, Газета"

31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
31.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
30.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
29.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
28.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018
27.01.2018

Комментарии

 map.zt.ua (0)  

← Новости компаний